Društvo strojnih inženirjev

Strokovno povezovanje industrije in šolstva

V zadnjih letih smo v DSI Maribor skupaj s Tehniškim šolskim centrom (TŠC) Maribor organizirali kar nekaj orodjarskih seminarjev. Motivaciji za organizacijo dogodkov sta bili: predstavitev specifičnih industrijskih panog in povezovanje gospodarstva in šolstva, predvsem orodjarske industrije v Mariboru. Namen je bil predstaviti orodjarsko panogo mladim, tako srednješolcem kot študentom in jim s tem olajšati izbiro poklica, istočasno pa so imele domače orodjarne možnost predstaviti svoje programe in zaposlitvene interese skupini mladih, ki se odločajo za nadaljnjo strokovno karierno pot. Sodelovale so najboljše in v svetu priznane orodjarne (Imenšek, Gorjak, MLM, Gorenje), ki sodelujejo predvsem z avtomobilsko industrijo in morajo dosegati izredno visoke standarde kakovosti skladne z avtomobilsko industrijo: BMW, Audi, VW, PSA-group. Na dogodkih je bilo med 80 in 120 slušateljev.

Vodilne mariborske orodjarne

Vodilni predstavniki orodjarn in vodje razvoja so udeležencem pojasnili koncepte razvoja orodjarstva in izzive, ki se nakazujejo za prihodnost in potrebe, ki nastajajo pri proizvodnih procesih ter možnosti zaposlitve in razvoj kariere na tem specifičnem področju strojništva. Pri tem so bila prikazana področja orodjarstva ter artikulirana pričakovanja tako do izobraževalnih ustanov kot do diplomantov strojništva na srednji, višji in fakultetni stopnji. Strokovni izzivi se nenehno spreminjajo, strokovne in poklicne zahteve in standardi se dejstvu sorazmerno stalno dvigujejo.

Uveljavljanje orodjarstva v Mariboru in karierne možnosti

Na orodjarskih seminarjih in srečanjih so sodelovali tudi vodilni iz podjetij Imenšek, Gorjak, MLM, Gorenje (sedaj Hisense group). Vsa omenjena podjetja delujejo v vrhu svetovne orodjarske industrije in iščejo potrebne vrhunske kadre, ki so zgotovilo za izdelavo vrhunskih orodjarskih izdelkov. Orodjarska podjetja so prikazala trenutno stanje na področju orodjarstva in zahteve, ki jih morajo izpolniti do naročnikov in možnosti za zaposlitve mladih diplomantov.